Žafran je ena najbolj dragih začimb na svetu, ki jo pridobivamo iz brazd rastline (Crocus sativus). Cvetovi v obliki šivov tehtajo le po 10 miligramov vsak, na vsakem cvetu pa so le tri brazde. Zato se ocenjuje, da je za kilogram žafranove surovine potrebnih približno 150-200.000 cvetov. Poleg tega je vsak žafran ročno nabran, ravno tako se brazde cveta ročno odstranijo. Po nabiranju brazde posušijo, pri segrevanju in sušenju pa spremenijo barvo iz svetlo oranžne v temno rdečo.
Gojitelj žafrana in slika na svetu
Države iz katerih žafran izvira so Iran, Turčija, Grčija in Španija, vendar je Iran danes glavni proizvajalec te začimbe na svetu, saj proizvede 90 % te začimbe.
Izvor imena žafran in njegova uporaba
Ime žafran izhaja iz arabske besede a'far, ki pomeni rumen. Res je, da prehranska dopolnila z žafranom jedem dodajo svetlo rumeno barvo. Ime žafran izhaja iz latinščine, kjer se imenuje safranum.
Uporaba antičnega žafrana
Eksotični žafran so poznali in uporabljali že v starem Egiptu, Asiriji in Perziji, od tam pa je prišel v Grčijo in staro rimsko cesarstvo. V antiki so ga uporabljali v ljudskem zdravilstvu, parfumeriji, za barvanje za tkanin ali dišeče kopeli ter seveda za aromatiziranje hrane in pijače.
Edinstvene lastnosti in zgodovina žafranaŽafran je poznan že več kot tri tisoč let, omenjajo ga v starih egipčanskih, mezopotamskih in kitajskih medicinskih besedilih, zaradi njegovih edinstvenih lastnosti pa ga preučujejo tudi v sodobnih kliničnih raziskavah. Žafran vsebuje karotenoide, ki jedem dodajo svetlo rumeno barvo; vsebuje pa tudi nekaj vitaminov in magnezija. Žafran so dolgo uporabljajo za dodajanje okusa jedem, uporabljajo pa ga tudi v medicini in parfumeriji.
BellaLab Prehranska dopolnila z žafranom:
*Za živčni sistem - 5-HTP Melatonin - Več informacij / Naročite zdaj
*Za oči - New Retina with Saffron - Več informacij / Naročite zdaj