Vitamini in prehranska dopolnila z železom: kako jih uporabljati?

Vitamini in prehranska dopolnila z železom: kako jih uporabljati?

Prehranska dopolnila z železom so namenjeni odpravljanju pomanjkanja železa ali dopolnjevanju zalog železa v telesu. Železo je za telo nujno, saj vpliva na proizvodnjo hemoglobina, ki je potreben za normalen pretok krvi. Brez zadostne količine železa v telesu se hemoglobin ne more pravilno proizvajati, kar lahko povzroči anemijo ali pomanjkanje hemoglobina, bolezensko stanje, pri katerem primanjkuje krvnih celic (eritrocitov) ali hemoglobina. Pomanjkanje teh snovi v krvi povzroči motnje v prenosu kisika v tkiva, zato je ta bolezen nevarna za ljudi vseh starosti. Dolgotrajna slabokrvnost lahko vodi v različne kronične bolezni.

Pomen železa v telesu

Železo je sestavni del krvne beljakovine hemoglobina. Hemoglobin v eritrocitih združuje kisik, ki ga te celice v krvi prenašajo po telesu. Železo je v mioglobinu (beljakovina). Mioglobin sodeluje pri presnovi kisika in ogljikovega dioksida v mišicah. Železo je tudi del nekaterih encimov v telesu. Zaloge železa so shranjene v kostnem mozgu, jetrih in vranici. Človeško telo vsebuje okoli 4 g kationov te kovine.

Železo pomaga pri ohranjanju naslednjih stvari v telesu:

  • funkcija prepoznavanja;
  • energija presnove;
  • nastajanje krvnih celic in hemoglobina;
  • prenos kisika po telesu.

Železo je pomembno tudi za immune system function, saj celicam pomaga, da branijo pred bakterijami in virusi. Poleg tega je železo potrebno za proizvodnjo nekaterih encimov in za proizvodnjo energije v celicah.

Vendar pa je treba opozoriti, da je preveč železa v telesu lahko tudi škodljivo. Prevelika količina železa lahko povzroči poškodbe celic, predoziranje pa bolezni jeter, srca in drugih organov. Zato je pomembno, da uživate hrano, ki vsebuje dovolj železa, se izogibate predoziranju in se redno posvetujete s svojim družinskim zdravnikom.

Viri in potrebe po železu

Glavni viriželeza so rdeče meso, perutnina, sezamova semena, bučna semena, različne vrste fižola, leča, rž in listnata zelenjava (rukola, ohrovt, špinača, koprive, itd.). Zdravo telo absorbira okoli 31 % svojega železa iz živalskih izdelkov in 7,5 % iz rastlinskih.

Znano je, da se absorpcija rastlinskega železa poveča do 6-krat, če ga kombiniramo z vnosom vitamina C, tanini, polifenoli in fitinska kislina lahko negativno vplivajo na absorpcijo železa iz rastlinskih virov. Absorpcijo železa ovira tudi sočasno uživanje mleka, močne kave ali čaja.

Dnevni vnos železa za odraslega moškega je ocenjeno na koli 10 mg, za ženske pa 15 mg. V času odraščanja, med nosečnostjo in dojenjem so potrebe po tem mineralu nekoliko večje.

BellaLab Prehransko dopolnilo - Železov kelat in izvleček rdeče pese - Več informacij / Naročite zdaj