Izvleček oljčnih listov

Izvleček oljčnih listov

Olevropein je vrsta fenolne grenke spojine, ki jo najdemo v lupini, mesu, semenih in listih zelenih oljk. Izraz olevropein izvira iz botaničnega imena drevesa oljke Olea europaea. Drevo oljke ima srebrno zelene liste podolgovate oblike, dolge približno 4-10 cm in široke 1-3 cm. Oljke rastejo v toplem podnebju v južni Evropi, južni Aziji in Afriki.

Zaradi grenkega okusa je treba olevropein v celoti odstraniti ali razgraditi, da postanejo oljke užitne. Pri predelavi grenkih in neužitnih surovih oljk za uživanje kot namizne oljke se olevropein odstrani iz oljk z različnimi metodami, vključno s potopitvijo v alkalije.

Ko so oljke potopljene v raztopino alkalije, pride zaradi alkalnih pogojev do hidrolize estrske vezi.

Alkalna raztopina se večkrat spremeni, dokler grenak okus ne izgine.

Hidroliza elementov med zorenjem oljk je pomemben proces za razgradnjo olevropeina in odpravo grenkega okusa.

Obstaja ogromno informacij in raziskav o koristih oljk za ljudi. Zdravstveni nutricionisti trdijo, da oljke vsebujejo skoraj vse vitamine in minerali, ki so bistveni za človeško telo. Vendar ne pozabite, da so oljke precej kalorične!

A Izvleček olivnih listov je že dolgo znan kot naravni vir zdravja:

- ščiti prebavni in centralni živčni sistem;

- zavira širjenje mikroorganizmov;

- zmanjša tveganje za protivnetne procese;

- zmanjša bolečinske dražljaje;

- ščiti pred oksidacijo ali poškodbami celic.

Oljčnoolje je ključna sestavina sredozemske prehrane, znanstveniki pa poudarjajo, da je uporaba oljčnega olja pri kuhanju, ne nujno prehrana sama, tista, ki ljudem omogoča zdravo življenje in s tem podaljšuje njihovo življenjsko dobo. Sestava oljčnega olja je močno odvisna od postopka ekstrakcije, ki se uporablja za pridobivanje olja iz oljk. Čisto oljčno olje je lahko odlična preventiva za najrazličnejše bolezni in ga ne imenujejo zaman »zeleno zlato2 za zdravje ljudi.

Olevropein je pomemben za naše telo, saj pozitivno vpliva na viruse, bakterije, parazite in izboljšuje krvni obtok. Obstaja kar nekaj znanstvenih dokazov, ki podpirajo koristi oljčnega olja.

Edinstvene lastnosti oljčnega olja so v veliki meri posledica polifenolov ki jih olje vsebuje. Polifenolov je veliko v oreščkih, sadju, semenih, koreninah, listih različnih rastlin, polnozrnatih izdelkih in celo rdečem vinu. Polifenoli so odlični v boju proti prostim radikalom in tako ščitijo telo pred različnimi vnetji in alergijami. Vsak dan je priporočljivo zaužiti 0,1-1 g polifenolov, ki jih najdemo v omenjenih rastlinah in sadju ter čaju in kavi.

Prehransko dopolnilo BellaLab - Izvleček listov in plodov oljke Več informacij / Naročite zdaj