Bromelain je izvleček encima, ki jih pridobivajo iz stebel ananasa, čeprav je prisoten v vseh delih svežega ananasa. Izvleček bromelaina ima dolgo in bogato zgodovino uporabe v ljudski medicini. Kot sestavina se pogosto uporablja v kozmetiki in kulinariki ter kot naravni promotor zdravja.
Izvleček bromelaina je mešanica encimov za prebavo beljakovin (proteolitičnih) in več drugih snovi v manjših količinah. Ločimo dva glavna encima: bromelain stebla in bromelain sadeža.
Prvo izolacijo bromelaina je leta 1891 zabeležil venezuelski kemik Vicente Marcano med fermentacijo sadja ananasa. Leta 1892 je znanstvenik Russell Henry Chittenden s pomočjo Elliota P. Joslina in Franka Shermana Meare zadevo dodatno raziskal in jo poimenoval »bromelain«. Izraz »bromelain« je bil pozneje uveden in se je sprva uporabljal za katero koli proteazo iz katere koli rastlinske družine Bromeliaceae.
Bromelanin je prisoten v vseh delih rastline ananasa, vendar je steblo najpogostejše, saj ga je mogoče zlahka ekstrahirati v ustreznih količinah po obiranju sadeža.
Bromelain se največ proizvaja na območjih sveta, kjer gojijo ananas, na primer na Tajskem ali v Maleziji. Bromelain lahko ekstrahiramo tudi iz lupine, stebla, listov ali odpadkov rastline ananasa z ustrezno obdelavo: izhodni material zmešamo in stisnemo skozi filter, da dobimo tekočino, ki vsebuje topni encim bromelain. Nadaljnja obdelava vključuje čiščenje in koncentracijo encima.
Z bromelainom obogaten koncentrat proteolitičnega encima je odobren v Evropi za odstranjevanje hudih opeklin (odstranitev odmrlega tkiva). Sistemsko encimsko terapijo (sestavljeno iz proteolitičnih encimov, kot so bromelain, tripsin, kimotripsin in papain) so preučevali v Evropi za oceno učinkovitosti pri bolnikih z rakom dojke, debelega črevesa in danke ter plazmocitomom. Bromelain je lahko učinkovit kot dodatna terapija za lajšanje simptomov akutnega rinosinuzitisa pri bolnikih, ki niso bili zdravljeni z antibiotiki.
Bromelain se uporablja tudi kot prehransko dopolnilo za lajšanje bolečin in oteklin, zlasti v dlesnih in drugih delih telesa po operaciji ali poškodbi.
Dve rezini ananasa vsebujeta približno 100 mg askorbinske kisline (vitamin C). Običajni odmerek bromelaina je 40 mg, 3-4-krat dnevno. Bromelain je na voljo v tekoči obliki, tabletah in kapsulah. Večina izdelkov vsebuje 500 mg bromelaina.
Čeprav je največ bromelaina v ananasu in papaji, lahko drugi viri proteolitičnih encimov vključujejo kivi, šparglje, ingver, ohrovt, jogurt in kefir.
Prehranska dopolnila BellaLab z bromelainom:
*Za imuniteto - kvercentin in bromelain - Več informacij / Naročite zdaj
*Za prebavo - Multienzyme Complex - Več informacij / Naročite zdaj